کروکی تصادفات خودرو چیست؟

کروکی تصادفات خودرو

احتمالا اغلب رانندگان با مقوله کروکی تصادفات خودرو آشنا بوده و  می‌دانند که یکی از ملزومات سوانح رانندگی، ترسیم کروکی تصادفات خودرو است. اما برای آن دسته از عزیزانی که به تازگی وارد عرصه رانندگی شده و هنوز با مفهوم کروکی تصادفات خودرو آشنایی ندارند می‌بایست متذکر شویم که:

ترسیم نحوه رخ دادن یک حادثه، با درج وضعیت حرکت و برخورد خودروها در کنار جزئیات زمانی و مکانی (از قبیل ساعت وقوع حادثه‌،‌ تاریخ و…) توسط مامور/کارشناس راهنمایی و رانندگی را کروکی تصادفات خودرو می‌نامند. «کروکی» در‌ لغت نیز به معنای نقشه یا تصویر تهیه شده از یک منطقه است؛ این یعنی کروکی تصادفات خودرو را نیز می‌توان به نوعی نقشه تهیه شده از یک حادثه رانندگی تشبیه کرد.

مامور یا کارشناس راهنمایی و رانندگی،‌ با حضور در صحنه تصادف و بررسی وضعیت موجود و اظهارات طرفین سانحه،‌ اقدام یه ترسیم کروکی تصادفات خودرو کرده و سپس پرونده را به مراجع ذیربط انتقال می‌دهد. اما کروکی تصادفات خودرو را می‌توان به دو دسته اصلی تقسیم کرد که در ادامه به محضرتان خواهیم رساند.

 

انواع کروکی تصادفات خودرو

انواع کروکی تصادف


کروکی تصادفات خودرو به دو دستهٔ «سازشی» و «غیر سازشی» تقسیم می‌شود. دسته اول کروکی تصادفات خودرو (سازشی) هنگامی نیاز است که طرفین حادثه پیش از حاضر شدن مامور راهنمایی و رانندگی یا در حضور وی، نسبت به تعیین مقصر و شکل رخ دادن حادثه به توافق رسیده و به عبارتی دیگر، سازش کرده باشند.

کروکی تصادفات خودرو سازشی عموما در حادثه‌های جزئی که در آن خسارت مالی نیز بیشتر از سقف خسارت قابل تأمین از سوی بیمه نیست، مورد استفاده قرار گرفته و دارای پیچیدگی‌های کمتری نسبت به کروکی تصادفات خودرو غیر سازشی است. این نوع کروکی صرفا در یک برگه که حاوی اطلاعات زمانی و مکانی در کنار ترسیم شکل برخورد و اتفاقات حاصله است،‌ تهیه می‌شود.

اما کروکی تصادفات خودرو غیر سازشی همان‌طور که از نام‌اش نیز پیداست هنگامی مورد استفاده قرار می‌گیرد که طرفین حادثه در رابطه با مقصر و سایر مسائل مرتبط با سانحه مذکور دچار اختلاف بوده و نسبت به سهم خود در آن معترض باشند.

از طرفی دیگر اگر خسارت مالی وارده به یک یا هر دوی طرفین تصادف بیش از حد پوشش بیمه باشد نیز از کروکی تصادفات خودرو غیر سازشی بهره گرفته می‌شود. همچنین اگر خسارت‌های جانی، جراحات و یا فوت فرد یا افرادی در تصادف مورد نظر گزارش شده باشد، می‌بایست از کروکی تصادفات خودرو غیر سازشی بهره گرفته شود. اما این نوع کروکی در حادثه‌هایی که بیش از یک خودرو را شامل می‌شوند نیز ملزوم بوده و توسط مامور راهنمایی و رانندگی ترسیم می‌شود.

کروکی تصادفات خودرو غیر سازشی در دو برگه که صفحه اول حاوی همان اطلاعات موجود در کروکی سازشی بوده و صفحه دوم شامل اطلاعات کامل مامور راهنمایی و رانندگی حاضر در صحنه است،‌ تهیه می‌شود. (علت وجود اطلاعات مامور راهنمایی و رانندگی در صفحه دوم کروکی تصادفات خودرو غیر سازشی،‌ فراهم آوردن امکان پیگیری قضایی و اعتراض به کروکی مذکور است).

نحوه اعتراض به کروکی تصادفات خودرو


اعتراض به کروکی تصادفات خودرو،‌ همانند سایر اعتراضات قانونی می‌بایست از طریق دادگاه و مراجع قضایی پیگیری شده و به دست قاضی پرونده سپرده شود.

به بیانی دیگر، راننده معترض با در دست داشتن کلیه اطلاعات مرتبط با تصادف، خصوصا برگه کروکی، می‌بایست به دادگاه مراجعه و طرح شکایت نماید. پس از شکایت وی، مراجع مسئول، پرونده را به اجرا در آورد و طبق ماد‌ه‌های موجود در قانون آیین دادرسی عمومی دادگاه‌ها، مراحل اجرایی لازم را به جریان می‌اندازند.

قاضی مسئول پرونده ممکن است با توجه به گزارشات موجود در پرونده، درخواست بازنگری کروکی موجود توسط یک تیم کارشناسی منخصص را صادر کرده و رأی نهایی را با استناد به نتایج حاصل از این بازبینی صادر نماید.