چگونگی ارث بردن زن و شوهر از یکدیگر
بنا به ماده ۹۴۰ قانون مدنی هر یک از زن و شوهر پس از فوت دیگری از همدیگر ارث میبرند و مهریه زن پس از فوت قابل بررسی است. توارث بین زن و شوهر هنگامی برقرار میشود که رابطه زوجیت آنان دائمی باشد و در ازدواج موقت رابطه توارث برقرار نمی شود. اگر شوهر در زمان فوت دارای فرزند یا نوه باشد سهم زن یک هشتم و اگر فرزند یا نوه نداشته باشد، سهم زن یک چهارم از اموال شوهر است. در صورت فوت زن، اگر زن ورثه ای جز شوهر نداشته باشد، تمام اموال به او خواهد رسید اما اگر شوهر غیر از زن ورثه دیگری نداشته باشد، در صورت نبودن هیچ وارث دیگری زن فقط یک چهارم از اموال به جا مانده از شوهر را به ارث خواهد برد و بقیه اموال در حکم اموال بلاوارث است.
مهریه پس از فوت زن
با فوت زن کلیه حقوق و مطالبات او به ورثه وی میرسد، که از جمله حقوق زن مهریه است. اگر در زمان حیات، زن مهریهاش را از شوهر نگرفته باشد این حق به ورثه اش میرسد. درصورتی که پدر و مادر زن در قید حیات باشند، از مهریه ارث میبرند. همچنین در زمان محاسبه مهریه سهم شوهر از مبلغ آن کسر و مطابق سهم الارث پدر و مادر به آنها داده خواهدشد.
مهریه زن پس از فوت شوهر
مهریه زن بعد از فوت شوهر، جزء بدهیهای مرد است که در طول مدت حیات وی، پرداخت نشده است. بر اساس قانون مدنی، پس از فوت مرد در صورتی که اموالی از او به جای مانده باشد، باید مهریه زن از اموال او پرداخته شود. بنا به قانون، زمانی که شخصی فوت میشود، ابتدا باید دیون و بدهیهای مالی او پرداخت شود و سپس اگر چیزی باقی ماند، بر اساس قواعد ارث میان ورثه او تقسیم شود. در صورتی که مردی فوت کند در حالی که مهریه همسرش را نپرداخته باشد، زن میتواند با ارائه دادخواست به دادگاه خانواده، مهریه اش را مطالبه کند، حتی در صورتی که تقسیم ترکه متوفی انجام شدهباشد. در صورت تقسیم آنچه که از متوفی باقی مانده، دادخواست مطالبه مهریه باید به طرفیت ورثه متوفی اقامه شود. در مواردی هم که مهریه زن وجه رایج یا پول نقد باشد، تاریخ فوت مبنای محاسبه قرار میگیرد و زن بر اساس شاخص سال فوت شوهر مهریه را دریافت میکند.