آزمون قضاوت یکی دیگر از انتخاب های پیش روی حقوقی ها می باشد که فرایند آن از ۶ مرحله تشکیل می شود.
مرحله یک تا سه که شامل تستی، تشریحی و مصاحبه می باشد، تحت نظر اداره آموزش برگزار شده و چنانچه داوطلب بتواند هر سه مرحله اول را با موفقیت پشت سر بگذارد، جهت ادامه فرایند احراز و تشکیل پرونده به اداره گزینش فراخوانده می شود.
از مراحل ذکر شده، مرحله تست در مراکز استان ها و بقیه مراحل آموزش و گزینش در تهران خواهد بود.
مرحله تست از دروس تعیین شده (حقوق مدنی، آیین دادرسی مدنی، حقوق تجارت، حقوق جزای عمومی، حقوق جزای اختصاصی، آیین دادرسی کیفری، اصول استنباط علامه حیدری، متون فقه و حقوق اساسی) بوده و ملاک قبولی در این مرحله رسیدن به ۶۰ درصد از مجموع نمره دروس است که با توجه به حد نصاب تعیین شده، پذیرفته شدن در این مرحله کار چندان سختی نخواهد بود.
در مرحله تشریحی، متقاضی در دروس ذکر شده در بالا به جز دروس اصول استنباط و حقوق اساسی را به صورت تشریحی آزمون می دهد. لازمه قبولی در این مرحله رسیدن به ۵۰ درصد از نمره کل خواهد بود.
پس از مرحله تشریحی، متقاضیانی که در مرحله تستی و تشریحی پذیرفته شده باشند، به ترتیب الفبا برای مرحله سوم یعنی مصاحبه علمی دعوت می شوند.
در این مرحله سوالاتی در قالب مصاحبه از مباحث متون فقه، دروس تخصصی و دروس کیفری پرسیده می شود و در نهایت نیز با رسیدن به امتیاز ۶۰ از ۱۰۰، می توانید با موفقیت از این مرحله عبور کنید.
مرحله چهارم یعنی مرحله گزینش، خود از پنج مرحله تشکیل شده که شامل تشکیل پرونده، مصاحبه روانشناسی تستی، مصاحبه روانشناسی شفاهی، تحقیق محلی و مصاحبه عقیدتی می باشد.
مرحله پنجم یعنی اختبار آخرین مرحله آزمون قضاوت بوده و در این مرحله دو نفر از قضات عالی رتبه دیوان عالی کشور به همراهی ریاست گزینش قضات از داوطلب سوالاتی را می پرسند.
در نهایت و آخرین گام تبدیل شدن داوطلب به قاضی طی کردن دوره کاراموزی است که به مدت یک سال (برای دانشجویان دکتری شش ماه) بوده و در این مدت داوطلبان دروس علمی و کارگاهی کاربردی را تعلیم دیده و در نهایت بر اساس نمرات کسب شده در امتحانات و اولویت بومی گزینی، بین شهرهای کشور تقسیم می شوند.
طبق آمارهای اعلام شده در آزمون قضاوت سال ۹۸، ۲۳ هزار داوطلب شرکت کرده اند که از این تعداد حدود ۴ هزار نفر برای مراحل بعدی دعوت شده اند.