از آنجایی که کسبوکارهای نوپا و تازه تاسیس برای ادامه راه و ماندن در بازار جهت توسعه کار خود نیاز به تأمین مالی و تخصصی دارند. یکی از راههای تزریق کمک به این کسب و کارها مشارکت مدنی است. با این حال این نوع از مشارکت برای عدهای همچنان مبهم است و نباید آن را با مشارکت حقوقی یکی دانست.
اولین تفاوت مششارکت مدنی ومشارکت حقوقی در شخصیت حقوقی آنها میباشد. مشارکت حقوقی، دارای شخصیت حقوقی از لحظه ثبت و تابع قانون تجارت است و مشارکت مدنی فاقد شخصیت حقوقی و تابع قانون مدنی میباشد. همچنین در مشارکت حقوقی که در ارتباط با شرکتهای سهامی عام است مسئولیت سهامداران محدود به ضوابط و مقرّراتی است که در اداره شرکتهای سهامی در نظر گرفته میشود اما در مشارکت مدنی مسئولیت نسبت به عملیات شرکت و سرمایهگذاریها بر عهده کلیه شرکا است.
یکی از مهمترین عواملی که افراد را تشویق به مشارکت میکند، دسترسی به منابع مالی، تخصصی و مهارتی بیشتر است. وقتی چند نفر باهم شراکت میکنند از آنجایی که مجموع منابع آنها بیشتر از یک نفر خواهد بود، موفقیتشان نسبت به کسب و کاری که مالکیت فردی دارد به مراتب محسوستر خواهد بود.
امروزه با گذشت زمان و توسعه روابط اقتصادی مواردی از قبیل راهاندازی مغازه و فروشگاهها، کارگاههای تولیدی و تنظیم قراردادهای مشارکت مدنی به ویژه در زمینه ساخت و سازها، نشاندهنده نیاز و تمایل افراد به مشارکت مدنی میباشد. با اینحال مشارکت کاری بین دونفر برای عدهای همچنان مبهم است و نباید آن را با مشارکت حقوقی یکی دانست .
در این مطلب ابتدا به تعریف مشارکت حقوقی و مدنی پرداخته و سپس تفاوت مشارکت مدنی و مشارکت حقوقی را بیان میکنیم.
مشارکت حقوقی چیست؟
مشارکت حقوقی عبارت است از تأمین قسمتی از سرمایه شرکتهای سهامی جدید و یا خرید قسمتی از سهام شرکتهای سهامی توسط بانک. طبق قانون، بانکها از طریق مشارکت حقوقی کمبود منابع مالی مورد نیاز و سرمایه شرکتهای سهامی تولیدی (صنعتی، معدنی، کشاورزی، ساختمانی) و شرکتهای سهامی بازرگانی و خدماتی را تأمین میکنند و در پایان هر دوره مالی همانند دیگر سهام داران به نسبت سرمایه، در سود شرکت سهیم میشوند. به این ترتیب امکان تأمین قسمتی از منابع مالی بلند مدت که برای اجرای طرح مورد نظر شرکتهای سهامی ضروری است، از محل منابع سیستم بانکی به وجود میآید.
مشارکت مدنی به چه معناست؟
قراردادمشارکت مدنی یکی از عقود موثر به منظور ایجاد تسهیلات برای توسعه فعالیتهای تولیدی، بازرگانی و خدماتی است. مشارکت مدنی عبارتست از درآمیختن سهمالشرکه نقدی و یا غیرنقدی متعلق به اشخاص حقیقی یا حقوقی متعدد، بنحو مشاع، بمنظور انتفاع. به عبارتی دیگر، از طریق عقد قراردادمشارکت مدنی ، اشخاص حقیقی یا حقوقی سرمایه مادی یا معنوی خود را به صورت سهم الشرکه نقدی یا غیر نقدی تقویم کرده و به صورت مشاع و برای انجام کار معین در زمینه فعالیت های تولیدی، بازرگانی و خدماتی برای مدت محدود و به قصد انتفاع بکار میگیرند.
تفاوت مشارکت مدنی و مشارکت حقوقی در چیست؟
- اولین تفاوت مشارکت مدنی و مشارکت حقوقی در شخصیت حقوقی آنها میباشد. مشارکت حقوقی، دارای شخصیت حقوقی از لحظه ثبت و تابع قانون تجارت است و مشارکت مدنی فاقد شخصیت حقوقی و تابع قانون مدنی میباشد.
- در مشارکت حقوقی که در ارتباط با شرکت های سهامی عام است مسئولیت سهامداران محدود به ضوابط و مقرّراتی است که در اداره شرکتهای سهامی در نظر گرفته میشود اما در مشارکت مدنی مسئولیت نسبت به عملیات شرکت و سرمایهگذاریها بر عهده کلیه شرکا است.
- مشارکت مدنی برخلاف مشارکت حقوقی که سرمایه نقدی مورد نیاز را منحصراً مالک (مؤسسه) تأمین میکند. تأمین سرمایه اعم از نقدی و غیر نقدی به عهده شرکا میباشد.
- سرمایه مشارکت مدنی به صورت مساوی از طریق طرفین تامین میشود.
- پرداخت سهم الشرکه در مشارکت مدنی به دفعات میتواند تأمین شود و الزامی نیست که یک مرتبه و نقداً انجام پذیرد.
- مشارکت مدنی در صورتی تحقق خواهد یافت که شرکاء طبق قرارداد سهم الشرکه نقدی خود را به حساب مخصوصی نزد مؤسسه و به نام شرکت واریز نمایند و چنانچه تمام یا قسمتی از سهم الشرکه غیرنقدی باشد، باید با توافق شرکاء ، تقویم و ارزش ریالی آن در شرکت منظور گردد.
- مشارکت حقوقی تنها در مورد شرکتهای سهامی امکانپذیر است و بنابراین بانک نمیتواند سهام متعلق به شرکتهای دیگر را در قالب مشارکت حقوقی خریداری کند.
- دیگر تفاوت مشارکت مدنی و مشارکت حقوقی در این است که مشارکت مدنی در تأمین منابع مالی مورد نیاز برای تأسیس یا توسعه امور تولیدی، بازرگانی و خدماتی مورد استفاده قرار میگیرد و مشارکت حقوقی یکی از ابزارهایی است که در جهت تأمین منابع بلند مدت مورد نیاز امور تولیدی، بازرگانی و خدماتی به کار گرفته میشود.
- در مشارکت حقوقی در اواخر هر سال، بانک، سود به دست آمده از شراکت را بین طرف مقابل و خود تقسیم میکند. این سود بسته به سرمایه هر دو طرف بین آنها تقسیم خواهد شد و بانک همانند دیگر سهامداران به نسبت سرمایه در سود شرکت سهیم میشود.
- نحوه تقسیم و مقدارسودمورد نظر در مشارکت حقوقی باید بر اساس قوانینی که برای بانکها تعیین میشود باشد.
- در مشارکت مدنی نحوه تسویه باید مشخص شود. به این صورت که شریک متعهد میشود کالای احتمالی باقیمانده در پایان مدت قرارداد را به قیمتی که مؤسسه تعیین مینماید خریداری و قرارداد را تسویه نماید.
- مشارکت مدنی باید ظرف یک سال خاتمه پذیرد و قرارداد مشارکت مدنی ظرف همین مدت قابل تسویه باشد.
- برای انجام معامله مشارکت مدنی موضوع معامله، سرمایه لازم برای مشارکت، وثائق و بهای کالا، هزینه های تقریبی و قیمت تمام شده، قیمت فروش و نحوه آن و نسبت سهم سود بانک و متقاضی می بایستی مشخص شود.
- در قرارداد مشارکت مدنی طرفین مقدار سرمایه و میزان سهام را ذکر میکنند؛ اگر دو نفر بخواهند یک عقد شرکت منعقد کنند، در صوتی که به مقدار سرمایه اشاره نشود، اصل بر نصف بودن خواهد بود مگر این که خلاف آن به اثبات برسد.
- مدت قراردادمشارکت مدنی با توجه به هدف فعالیت موضوع قرارداد به تشخیص بانک و موافقت شریک در ابتدای قرارداد معین میگردد و حداکثر مشارکت بانک در هر شرکت مدنی هشتاد درصد کل سرمایه میباشد.
- تمدید مشارکت، دیگر تفاوت مشارکت مدنی و مشارکت حقوقی است. یعنی در پایان قرارداد مشارکت مدنی طرفین میتوانند نسبت به تمدید آن به توافق برسند اما در مشارکت حقوقی اغلب بانکها در صورت تبدیل یا تمدید قرارداد، نقش تعیینکننده دارند.
قرارداد مشارکت مدنی چیست و چه کاربردی دارد؟
طبق تعریف ارائه شده در قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران، مشارکت مدنی به معنای درآمیختن سرمایه و داراییهای نقدی یا غیر نقدی متعلق به اشخاص حقیقی یا حقوقی متعدد به منظور انتفاع و تقسیم سود میباشد. از این روی این قرارداد برای مشارکت در موضوعات مختلف و گوناگونی از جمله تولیدی، بازرگانی، ساختوساز، خدماتی و غیره میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
در قرارداد مشارکت مدنی چه نکتهای حائز اهمیت است؟
در این قرارداد باید به طور دقیق موضوع قرارداد مشخص شود. همچنین آورده هر یک از دو طرف باید به تفصیل در قرارداد ذکر شود. به عنوان مثال آورده یکی از شرکا میتواند سرمایه نقدی و آورده طرف دیگر میتواند کار و تخصص وی در زمینهای خاص باشد.
آیا قرارداد مشارکت مدنی منتج به تشکیل شخصیت حقوقی میشود؟
خیر، برخلاف شرکتهای موضوع قانون تجارت، مشارکت مدنی فاقد شخصیت حقوقی منفک و مستقل از شرکا میباشد.