از نظر لغوی ” فک ” به معنای باز کردن و جدا کردن دو چیز از یکدیگر است . فک پلاک نیز یک اصطلاح رایج در معاملات خودرو است و آن به معنای کندن و جدا کردن پلاک از خودروئی است که فروخته شده است .
یک از مشکلاتی که فروشندگان خودرو با آن درگیر می شوند، عدم فک پلاک از سوی خریدار جدید است ، بطوریکه پس از معامله به رغم اینکه خریدار ، وکالت تعویض پلاک را از فروشنده دریافت می کند ، ولی از تعویض پلاک به هر دلیلی ، امتناع کرده و با همان پلاک قبلی خودرو که به نام فروشنده است تردد می کند که این موضوع باعث می شود تا هر گونه تخلفات و حتی جرائمی که از سوی وی (خریدار جدید) انجام می شود به پای مالک قبلی (فروشنده) که پلاک خودرو هنوز به نام وی و روی خودرو نصب است نوشته شود .
دلیل بوجود آمدن این مشکل آن است که خریدار و فروشنده با یکدیگر به مراکز نقل و انتقال مراجعه نمی کنند و فروشنده با دادن وکالت تعویض پلاک به خریدار مقدمات چنین مشکلی را فراهم کرده و خریدار نیز عمداً و یا سهواً از مراجعه به آن مراکز و فک پلاک قبلی و نصب پلاک جدید به نام خود امتناع می کند خصوصاً زمانی که خریدار دلال خودرو (و نه مصرف کننده واقعی) است و قصد دارد آن را به فرد دیگری به فروش برساند شاید مدتی طول بکشد تا مشتری مناسب پیدا کند و در طول این مدت از فک پلاک امتناع می کند و از این رو فروشنده ای که پلاک خودرو به نام او است سعی می کند تا از طریق قانونی و مراجعه به مراجع قضائی برای متوقف کردن خودرو و فک پلاکی که به نام او است اقدام نماید .
در اصطلاح حقوقی به چنین درخواستی “تقاضای فک پلاک” گفته می شود که باید در قالب یک دادخواست و از طریق دفاتر خدمات قضائی به دادگاه صالح ارسال گردد.