به طور کامل در پاسخ افراز ملک چیست؟ می توان گفت که افراز به معنای جدا کردن چیزی از چیز دیگر و در واقع تفکیک سهم هر یک از شرکای ملک است.
شرکا می توانند با تراضی و توافق میان خود تقسیم را به نحوی که می خواهند انجام دهند و اگر توافق حاصل نشود، متقاضی تقسیم می تواند اجبار شرکا را به انجام تقسیم بخواهد. با توجه به این موارد، هر شریک می تواند هر زمانی که بخواهد، تقسیم مال مشترک را تقاضا کند، مگر در مواردی که تقسیم به موجب آن قانون ممنوع یا شرکا به وجه ملزمی، بر عدم تقسیم ملزم شده باشند. به طور کلی در قانون افراز ملک مشاع به دو دسته تقسیم می شود:
افراز اجباری چیست؟
اجبار در افراز ملک به افرازی می گویند که در آن شرکا با توجه بهحکم دادگاه و یا اداره ثبت مجبور به قبول مال مشاع شده باشند. این موضوع زمانی رخ می دهد که طرفین قادر به تقسیم توافقی ملک نیستند یا یکی از شرکا حاضر به تقسیم مال مشاع نیست. در این زمان است سایر شرکا می توانند اقدام به طرح دعوا افراز ملک مشاع نمایند.
دعوا افراز ملک مشاع
بسیاری از پرونده های موجود در دادگاه های ما امروزه به افراز ملک باز می گردد. اگر بخواهیم به طور مختصر روند رسیدگی به دعوا افراز املاک را نام ببریم به این شرح خواهد بود :
1-طرح دعوا و ارائه مدارک مالکیت و داشتن سهم بر قسمتی از زمین
2-برسی مدارک توسط دادگاه
3-اعزام کارشناس به ملک و برسی شرایط و ارزش قسمت های مختلف آن
4-کارشناسی برای تقسیم درست و عادلانه ملک بر اساس قدر السهم هر کس
5-ارائه گزارش به دادگاه
6-در صورت تایید صدور گواهی یا حکم افراز ملک مشاع بر اساس گزارش قاضی