گستردگی مباحث حقوقی و پیچیدگیهای موضوعات متنوع آن ضرورت آموزش هرچه بیشتر آن را روشن میسازد. ضروریاتی مانند آشنا شدن شهروندان با ضوابط حقوقی و قانونی حاکم بر روابط اجتماعی و آگاهی بخشی جامعه نسبت به مسائل حقوقی یکی از مهمترین راهکارها در کاهش مراجعات مردم به دادگستری است. به همین منظور معاونت منابع انسانی قوه قضائیه اقدام به آموزش حقوق به زبان ساده کرده است که در این قسمت به موضوع جعل رایانه اشاره شده است که در ادامه میخوانید.
قانون جرائم رایانهای به هر جرمی رسیدگی میکند که توسط رایانه انجام شود؛ یعنی هر کاری را که سبب شود منافع یک فرد از او گرفته شود و با استفاده از کلک به شخص دیگری برسد و البته برای این کار از رایانه استفاده شده باشد. به این موارد جرم رایانهای میگویند.
این دسته از جرایم را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
۱. سنتی
۲. مدرن
جرائمی مانند کلاهبرداری و سرقت جرایمی قدیمی یا سنتی هستند که اگر در این جرایم از رایانه استفاده شود جرم رایانهای رخ داده است. برخی از جرایم نیز بعد از تولد رایانه پا به عرصه گذاشتهاند که به جرایم مردن تغبیر میشوند و دردو دسته جای میگیرند:
۱. جرایم علیه صحت (درست و صحیح بودن) دادهها
۲. تمامیت (کامل بودن) دادهها
برابر قانون هیچ کس حق ندارد به عمد در سیستمهای رایانهای اخلال ایجاد کند. این مورد در ماده ۸ قانون جرم رایانهای پیشبینی شده است.
یعنی هیچ کس حق ندارد دادههایی را که در سیستمهای رایانهای وجود دارد با صلاحدید خود حذف یا تخریب کند. حتی مختل یا غیر قابل پردازش کردن این دادهها نیز جرم است و وای بر حال مجرم!
برابر قانون کسی که یکی از این جرایم را مرتکب بود به حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی از ده تا چهل میلیون ریال محکوم میشود. البته ممکن هم هست که قاضی برای وی هر دو مجازات را در نظر بگیرد.