نکته۱: یادمان باشد که اگر وصف معهود وصف جوهری و اساسی (خود موضوع معامله) باشد، فقد آن موجب بطلان عقد است.
نکته۲: خیار رویت زمانی ایجاد میشود که یکی از متعاملین مالی را سابقاً دیده و به اعتماد رویت سابق عقد را منعقد مینماید و بعد از تحویل معلوم میشود که مال مزبور اوصاف سابق را ندارد. در اینجا برای وی حق فسخ ایجاد میشود.
نکته۳: خیار رویت و تخلف از وصف ویژهی عین معین وکلی درمعین میباشد و در کلی فی الذمه باید مطابق قواعد عمومی قراردادها عمل کنیم یعنی اول الزام بعد وفای به عهد را از شخص دیگر به هزینهی متعهد مطالبه کنیم و اگر نشد النهایه حق فسخ داریم.
نکته۴: اگر بعض مبیع در خیار تخلف از وصف و رویت اوصاف معهود را داشته باشد و بعض دیگر فاقد آن اوصاف باشد، خریدار یا باید تمام بیع را قبول کند و یا تمام آن را رد نماید واختیار تبعیض ندارد.
نکته۵: هر یک از متعاملین در معامله غبن فاحش داشته باشد بعد از علم به غبن میتواند معامله را فسخ نماید. پس اگر قبل و هنگام معامله عالم به قیمت عادله باشد، خیار فسخ ندارد.
نکته۶: خیار غبن پس از علم به آن، فوری میباشد.
نکته۷: خیار غبن ویژهی عقود معوض و مغابنه ای میباشد و درعقود مسامحه ای و مجانی ولو با شرط عوض مانند صلح و هبه راه ندارد.
نکته۸: منظور از فاحش بودن غبن آنچنان اختلاف قیمتی میباشد که عرفاً قابل مسامحه نباشد.
نکته۹: با پرداخت تفاوت قیمت از سوی غابن، خیارغبن ساقط نمی شود و با از بین رفتن مبنای خیار (ضرر مغبون) باز هم به دلیل نظم عمومی بقای خیار را استصحاب میکنیم و میگوییم همچنان کسی که دچار ضرر فاحشی از معامله شده است خیار فسخ خواهد داشت.
نکته۱۰: زمانی که در هنگام معامله عیبی در موضوع معامله موجود باشد و از نظر خریدار مخفی بماند و پس از عقد معلوم گردد، برای وی خیار عیب به وجود میآید که یا عقد را فسخ کند و یا مبیع معیوب را قبول نماید وارش بگیرد.
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیانثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
خدمت به دوستان ومردمان کشورم ایران,سایت حقوقی هادی کاویان مهر.مشاورحقوقی.درکلیه دعاوی حقوقی.خانواده .کیفری.کار.بیمه .شهرداری.وغیره.وپرسش وپاسخ انواع سوالات حقوقی ومشاوره .خواهشمنـد است پیش از خـروج از وبلاگ با درج نظـرات ، پیشنهـادات و انتقـادات سازنــده خـود، بنده را در بهبـود خدمت رسانی یاری رسانید .