به موجب قانون مدنی ایران، ازدواج خانمهای ایرانی با اتباع خارجه باید با تحصیل اجازه خاص از وزارت امور خارجه باشد و چنانچه ازدواجی بدون تحصیل این اجازه انجام شود معتبر نیست.
با توجه به گشادهدستی و سخاوت ایران در پذیرش پناهندگان گوناگون و با توجه به اینکه این پناهندگان با دختران ایرانی به صورت شرعی و بدون تحصیل اجازه از وزارت خارجه ازدواج کرده و بچهدار شدهاند، مسائل جدیدی را در سیستم حقوقی و قضائی ایجاد کردهاند از جمله اینکه به پدران این گونه کودکان نمیتوان تابعیت ایرانی داد و همین طور اینکه فرزندان مشترک خانمهای ایرانی و این گونه اتباع خارجه نباید بدون تابعیت باقی بمانند و تحصیل تابعیت از طریق پدر نیز با عنایت به اینکه در بسیاری از موارد پدر از ایران خارج شده و زن و فرزند خود را رها کردهاند میسر نیست.
در این اواخر طرح قانونی را دیدم که راهحلهایی برای این مورد پیشبینی کرده بود اما تا آنجا که میدانم این طرح یا لایحه هنوز به صورت قانون درنیامده و البته تردیدی نیست که باید در تنظیم و تصویب آن دقت و مراقبت بسیار شود.
باید تدابیری اتخاذ شود که ازدواج با خانمهای ایرانی به وسیله و ابزاری برای تحصیل تابعیت ایران تبدیل نشود. نکته قابل توجه این است که عدم ثبت واقعه نکاح دائم جرم و قابل مجازات است. در عین حال در مورد دختران باکره از یک سو تحصیل اذن ولی لازم و از سوی دیگر انعقاد عقد موقت آنان با مشکل شرعی مواجه است.
آنچه میشود توصیه کرد این است که خانوادههای ایرانی به هیچ وجه با ازدواج دخترانشان با مردان خارجی، بدون گرفتن اجازه از وزارت خارجه و دولت موافقت نکنند. همچنین از عقد غیردائمی با اتباع خارجه خودداری کنند و در هیچ حالتی به انعقاد عقد بر مبنای سند عادی (یعنی بدون ثبت در سند ازدواج) راضی نشوند.
آنچه مسلم است حتی اگر در این خصوص قوانین سختگیرانهای هم تصویب شود، مشکل حل نخواهد شد به هر حال خانوادههایی که این گونه ایجاد میشوند با مشکلات بسیار و گاه لاینحل مواجه خواهند بود.