در مقالات قبل درباره دعوای حقوقی و شکایت کیفری، تعریف آنها، تفاوت آنها و مراجع رسیدگی کننده به هر کدام و چگونگی طرح یک دعوای حقوقی، مطالبی را عنوان نمودیم. در این بخش سعی داریم به زبانی ساده، چگونگی طرح شکایت کیفری را مطرح نماییم.
چگونگی طرح شکایت کیفری
در شکایت کیفری دیگر خبری از دادخواست نیست. شکایت حتی میتواند به شکل شفاهی مطرح گردد که البته در این صورت باید دادسرا و یا کلانتری آن را در صورتمجلس قید نموده و به امضای شاکی برساند. البته در اکثر موارد شکایت نیز به شکل یک نوشته کتبی که شکواییه نامیده میشود تهیه شده و به دادسرا یا کلانتری تحویل داده میشود. به عنوان اولین نکته باید بدانید که بهتر است حتیالامکان شکایت خود را در دادسرا مطرح نمایید؛ چراکه شکایتهای مطرح شده در کلانتری نیز ابتدا باید به دادسرا ارسال شده و پس از صدور دستور قضایی به کلانتری یا آگاهی فرستاده میشود. بنابراین با طرح شکایت کیفری در دادسرا یک گام جلوتر هستید.
در شکواییه باید مشخصات کامل شاکی، موضوع شکایت و تاریخ و محل وقوع جرم، ضرر و زیان وارده به مدعی، ادله وقوع جرم و اسامی و مشخصات شهود در صورت امکان ذکر گردد. اخیرا اوراق متحدالشکلی در دادگستری تهیه شده است که شکایات بر روی آنها میتواند تنظیم گردد. شما میتوانید از انتهای این مقاله فرم شکواییه را دانلود نمایید.
اما همانطور که عنوان شد برای طرح شکایت کیفری باید به دادسرا یا کلانتری مراجعه کنید. البته ذکر این نکته نیز مفید است که در حوزه قضایی بخش دادسراها وجود ندارند و وظایف آنها را نیز دادگاهها انجام میدهند. ازآنجاکه هزینه طرح شکایات کیفری بسیار اندک است و در صورت پیروزی شاکی، مجازات سنگینتری نیز انتظار مجرم را میکشد، علاقه به این نوع شکایات در بین موکلین ما نیز غالبا بیشتر است. اما باید بدانید که اثبات یک جرم دشوارتر از اثبات یک دعوای حقوقی است و همچنین زمان رسیدگی به شکایات غالبا طولانی است. (گرچه امروزه رسیدگی در دعاوی حقوقی نیز زمان زیادی میبرد چراکه دادگاهها زمان رسیدگیهای طولانی تعیین میکنند.)
اما همچون دعاوی حقوقی این سوال پیش میآید که برای شکایات کیفری از بین اینهمه دادسرا در سطح کشور به کدام دادسرا باید مراجعه کنیم. بسیاری از مردم تصور میکنند که برای شکایت کیفری باید به دادسرای محلی که ساکن هستند مراجعه کنند؛ درحالیکه بههیچوجه اینگونه نیست. باید بدانید که متهم در دادگاهی محاکمه میشود که جرم در حوزه آن واقع شود. اگر شخصی مرتکب چند جرم در حوزههای قضایی مختلف گردد، رسیدگی در دادگاهی صورت میگیرد که مهمترین جرم در حوزه آن واقعشده باشد.
همچنین در مورد برخی از اشخاص دادگاههای خاصی تشکیل شده است که دادگاهها و دادسراهای عمومی و انقلاب به جرایم آنها رسیدگی نمیکنند. مثلا درصورتیکه متهم کمتر از ۱۸ سال سن داشته باشد، دادسرا و دادگاههای اطفال به جرایم وی رسیدگی میکنند. به جرایم نظامیان در دادسراها و دادگاههای نظامی رسیدگی میشود و جرایم روحانیون نیز در دادگاهی به همین نام تحت رسیدگی قرار میگیرد.
مراحل رسیدگی به شکایت کیفری
اما دلیل اینکه ما عنوان نمودیم که رسیدگیهای کیفری طولانی هستند این است که در مرحله دادسرا در صورت قبول صحت شکایت شاکی و مجرم شناخته شدن مشتکیعنه، هیچ مجازاتی برای متهم تعیین نمیشود. بلکه دادسرا صرفا به صدور کیفرخواست علیه متهم اقدام مینماید و از دادگاه میخواهد که به اتهامات متهم رسیدگی کند. بنابراین درصورتیکه شما بتوانید قاضی دادسرا را مجاب کنید که فردی که شما از او شکایت کردهاید مجرم است وارد مرحله دادگاه خواهید شد که در این مرحله درصورتیکه قاضی دادگاه نظر شما و قاضی دادسرا را بپذیرد، اقدام به صدور رای به مجازات متهم مینماید. البته این آخر کار نیست و متهم میتواند از این رای، تجدیدنظرخواهی نماید که باز هم پرونده به دادگاهی دیگر ارسال میشود تا نظر آن قضات نیز اعلام شود. بعد از پیروزی شما در این مرحله است که میتوانید به مجازات متهم امیدوار باشید. گرچه برخی طرق خاص اعتراض باز هم وجود دارد که چون از موارد تخصصی است ما از ذکر آنها در این مقاله خودداری میکنیم.
بههرحال و در انتهای این مجموعه مقالات دو پیشنهاد دوستانه به شما مینماییم: اول اینکه سعی نمایید حتیالامکان با تراضی و توافق قبل از اینکه موضوع به دادگستری ارجاع شود مشکل خود را حل نمایید و برای هر مساله جزئی و کوچکی به دادگستری مراجعه نکنید.گاهی مشاهده میشود که طرفین یک شکایت یا دعوا امری را که به راحتی از طریق گفتگو یا با تعیین یک داور حل میشود به دادگاهها میکشانند. امری که علاوه بر پرازدحام شدن دادگستری و گرفتن وقت دیگرانی که جرایم مهمتری همچون قتل و سرقت و آدم ربایی و اختلاس را مطرح نمودهاند، موجب اتلاف وقت و هزینه طرفین نیز میشود.
ثانیا درصورتیکه قصد طرح شکایت یا دعوایی را دارید قبل از طرح آن حتما به یک وکیل دادگستری مراجعه نموده و از مشاوره او استفاده نمایید و حتیالامکان طرح یک دعوا یا شکایت را نیز به وکلا بسپارید تا علاوه بر تخصصی شدن نحوه طرح این دعاوی از اتلاف وقت و هزینه خود نیز حذر کرده باشید. چراکه در بسیاری از دعاوی شما بعد از یک اشتباه فرصت جبران نخواهید داشت و ممکن است به دلیل ناآگاهی از قوانین از رسیدن به حق خود برای همیشه محروم بمانید.