کتاب
منظور از کتاب، قرآن کریم میباشد که خداوند متعال آن را بر پیامبر عظیم الشأن(صلی الله علیه و آله و سلم)نازل نمود و آن را قرآن نامید.
توضیح: این که در تعریف آمده خداوند متعال آن را قرآن نامید، سه چیز را خارج مینماید:
1. احادیث قدسی را که گر چه اقوالی هستند که منسوب به خداوند متعال میباشند ولی خداوند متعال آنها را قرآن نامگذاری نکرده است.
2. سنت قولی نبی مکرم اسلام(صلی الله علیه و آله و سلم) را؛ چرا که بنابر تصریح قرآن نبی معظم(صلی الله علیه و آله و سلم) از خودش صحبتی نمیکند بلکه آن چه میگوید از جانب خداوند متعال است: و ما ینطق عن الهوی * إن هو إلا وحی یوحی ؛ ولی با این حال کلمات مبارک حضرت چون قرآن نامیده نشده داخل در کتاب نیست.
3. نقل معانی آیات و تفسیر و ترجمه قرآن نیز داخل در کتاب نمیباشند؛ گر چه معنای آن با قرآن یکی است ولی چون الفاظ و اسلوب آن با قرآن متفاوت است، لذا قرآن نامیده نمیشود.
باید دقت کرد بنابر این گفته استدلال به تفسیر قرآن یا ترجمهی قرآن، استدلال به قرآن نخواهد بود.
وجه سند واقع شدن (حجیت) کتاب
سند واقع شدن قرآن امری است که مورد اتفاق تمامی مسلمین میباشد و دلیل این مطلب متشکل از دو مقدمهای است که نتیجهاش قطع به صدور کتاب از جانب خداوند متعال که مستلزم حجیت و جواز سند واقع شدن قرآن است، میباشد. آن دو مقدمه عبارتند از:
1. با توجه به این که شکی در صدور کلمات کتاب شریف از جانب پیامبر مکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) به دلیل نقل متواتر این مطلب از جانب مسلمانان نیست؛
2. و ضمن این که در انتساب این کتاب به خداوند متعال به خاطر اعجاز در اسلوب و معانی شکی وجود ندارد؛ در نتیجه میتوان بیان نمود این کتاب با واسطه نقلی پیامبر معظم اسلام(صلی الله علیه و آله و سلم)گفتههای خداوند متعال است؛ لذا میتوان قوانین حضرت حق تعالی را از آن استخراج کرد و به عنوان منبع از آن استفاده نمود.
توجه: آیات قرآن کریم منحصر به احکام و مقررات عملی نیست بلکه از مجموعهی آیات، تقریباً 500 آیه که حدود یک سیزدهم قرآن میباشد به بیان احکام اختصاص دارد که معروف به «آیات الأحکام» میباشد. علمای اسلام کتب متعددی در خصوص همین آیات تألیف کردهاند که معروفترین آنها در میان ما شیعیان کتاب «آیات الأحکام» مرحوم ملا احمد اردبیلی (مقدس اردبیلی) -رحمة الله علیه- است که در قرن دهم هجری میزیسته و هم عصر شاه عباس کبیر بوده و کتاب دیگر، کتاب «کنزالعرفان» فاضل مقداد سیوری حلی(رحمة الله علیه) از علمای قرن هشتم و اوایل قرن نهم است. در میان اهل سنت نیز کتاب هایی در خصوص آیات الأحکام نوشته شده است.