در حالت اول زمانی است که زوجه در رابطه با مهریه، ما فی الذمه زوج را ابراء می کند به این معنی که از نظر من تو دیگر وظیفه ای برای پرداخت مهریه نخواهی داشت که این کار باعث می شود تا تکلیف شوهر در پرداخت مهر به طور کلی ساقط شود که در این حالت زن حق مطالبه مطالبه مهریه را نخواهد داشت.
در حالت دوم زمانی که است که زوجه مهریه خود را در قبال طلاق می بخشد. بخشش مهریه در طلاق های خلع و مبارات انجام می شود. خلع و مبارات دو نوع طلاق توافقی در حقوق اسلامی است که زن با واگذاری مالی به شوهر از او طلاق می گیرد که معمولا این نوع طلاق زمانی است که زن به دلیل تنفر بیش از حد خود به شوهر حاضر است با دادن مالی به او، از او طلاق بگیرد. حال ممکن است این مال مهریه زن و یا معادل ان باشد که در فرهنگ عامه از عبارت "مهرم حلال و جانم آزاد" استفاده می کنند. چنانچه زن در طول ایام عدع از بخشش مهریه خود رجوع کند، طلاق ملغی و کان لم یکن خواهد شد به این معنی که همچنان زن و شوهر هستند و طلاقی صورت نگرفته است.
سوالات حقوقی | چند نکته مهم در بخشیدن مهریه:
- زمانی که زن تنها به صورت شفاهی به مرد می گوید که من مهریه ام را به تو می بخشم در حالی که به صورت رسمی ثبت نشده باشد، اگر واهب بخواهد از هبه رجوع کند ابتدا باید انعقاد عقد هبه را به اثبات برساند و سپس اقدام به رجوع نماید اما در هبه ای که مستند به سند رسمی است اثبات هبه لازم نیست
- امکان انکار و تردید در مورد هبه نامه های رسمی وجود ندارد و هیچ یک از زوجین نمی توانند ادعا کنند که در صحت و اصالت سند تردید دارد.
- از هبه هایی که ثبت رسمی شده اند نیز می توان رجوع کرد.