قرارداد وستینگ سهام چیست؟
قرارداد وستینگ قراردادی است که در آن در یک بازه زمانی مشخص، طرف قرارداد، مالک سهام موضوع قرارداد میشود. بهعنوان مثال، فرض کنید که در یک بازه زمانی ۵ ساله، هر سال درصد مشخصی از سهام شرکت در ازای عملکرد مطلوب و فعالیت مثمر ثمر شریک در شرکت، به مالکیت وی درمیآید. این قرارداد به این منظور امضا میشود که شرکا در شرکت تازه تأسیس انگیزه باقی ماندن در شرکت و فعالیت در آن را داشته باشند و در ابتدا راه از شرکت خارج نشوند.
قرارداد وستینگ سهام چه کاربردی دارد؟
همانطور که در سؤال قبل توضیح داده شد، شرکت جدید التاسیسی را در نظر بگیرید که با اهداف مشخص و بلندمدت پا به عرصه تجارت گذاشته و سرمایهگذار جذب کرده است. سرمایهگذاران برای اینکه اطمینان حاصل نمایند که بنیانگذاران تا انتهای مسیر در کنار یکدیگر خواهند ماند اقدام به امضا قرارداد وستینگ مینمایند. از این طریق تنها در پایان هر سال درصد مشخصی از سهام شرکت به بنیانگذاران منتقل میشود. بدیهی است که اگر آنها زودتر از موعد مقرر شرکت را ترک کنند، سهامی نیز به آنها تعلق نمیگیرد.
سازوکار اجرایی نمودن قرارداد وستینگ در نظام حقوقی ایران چیست؟
با توجه به چارچوب و ضوابط قانونی تعریف شده در حقوق ایران و محدودیتهای موجود، امکان پیادهسازی این قرارداد به شکل مرسوم وجود ندارد. از این روی سازوکاری که ما در نظر گرفتهایم این است که همه شرکا در ابتدا به نسبت مورد توافق سهامدار شرکت شده ولی با این تفاوت که سهام بنیانگذاران در رهن شرکت قرار میگیرد. در صورتی که بنیانگذاران به تعهدات خود در بازه زمانی مشخص عمل نمودند، از سهام مذکور فک رهن صورت گرفته و آنها تماماً مالک سهام میشوند، در غیر این صورت شرکت با توجه به حقی که در اختیار دارد اقدام به انتقال سهام به خود و یا سهام داران مینماید.
نام دیگر قرارداد وستینگ چیست؟
قرارداد رهن سهام