هرچند گفته شد که تمامی قراردادهای اجاره مسکونی باید از این سند تبعیت کنند اما در مواردی نیز این مصوبه به منظور حمایت از بیشتر از مالکان استثنائاتی را پذیرفته که در ادامه بیان می‌شود.

 

الف) انتقال مالکیت: اگر مالک، مسکن خود را از قبل یا در مدت زمان تمدید اجاره، به دیگری فروخته باشد مستاجر نهایتا تا ۲ ماه فرصت تخلیه ملک را دارد و تمدید دیگر ادامه نمی‌یابد. برای مثال اگر قرارداد در تاریخ ۱۳۹۹/۰۸/۰۹به پایان برسد براساس این مصوبه مستاجر می‌تواند تا سه ماه بعد از پایان کرونا در ملک بمانند. اما اگر در مدت تمدید قرارداد، مسکن را به دیگری بفروشد، مستاجر فقط از تاریخ انتقال دو ماه فرصت برای تخلیه خواهد داشت.

 

البته این انتقال باید به صورت رسمی بوده و در دفتر اسناد رسمی ثبت شود. با این حال برخی از املاک از ابتدا هیچ سند رسمی نداشته اند و با بیع‌نامه بین افراد منتقل می‌شده‌اند. درنتیجه امکان انتقال رسمی ملک با ثبت سند وجود ندارد. در این موارد پیشنهاد می‌شود که ابتدا مالک سند رسمی ملک خود را دریافت کرده و سپس اقدام به فروش رسمی ملک کند.

 

ب) عدم موافقت مستاجر با افزایش اجاره‌بها: مالک می‌تواند به ازای تمدید قرارداد اجاره تا سقف‌های مقرر در این مصوبه اجاره‌بها را افزایش دهد. اگر مستاجر با افزایش قیمت بر اساس نرخ‌های مقرر مخالف بود، ملک قابل تخلیه خواهد بود. البته باید توجه داشت که مالک این اختیار را دارد که حداکثر افزایش قیمت را اعمال کند و مستاجر نمی‌تواند مخالفتی کند. همینطور اگر مستاجر تا یک ماه از تاریخ تمدید مابه‌التفاوت اجاره‌بهای قبلی و فعلی را پرداخت نکند مالک می‌تواند ملک را تخلیه کند.

 

ج) ملک مورد نیاز خود مالک یا بستگان درجه یک او باشد: در صورتی که مالک بتواند اثبات کند ملک را برای نیاز خود یا سکونت یکی از بستگان درجه یک خود می‌خواهد تمدید قرارداد مشمول او نخواهد شد و می‌تواند ملک را تخلیه کند. مثلا مالک می‌تواند به استناد اینکه فرزندش ازدواج کرده و نیازمند مسکن است تخلیه ملک را از مستاجر در خواست کند.

 

د) دریافت پروانه تخریب و احداث ساختمان جدید: اگر مالک قبل از تمدید قرارداد یا بعد از آن پروانه تخریب ملک و احداث ساختمان جدید را دریافت کرده باشد می‌تواند ملک را تمدید نکرده یا بعد از تمدید درخواست تخلیه ملک را از مستاجر بخواهد.