برخی وظایف و فعالیتها مالکیت ایجاد میکنند و اصطلاحا به آن اسباب تملک میگویند. بههمین دلیل به هر کار یا حادثه حقوقی اسباب مالکیت میگویند که هدف آن ایجاد یا انتقال مالکیت است. در نقل و انتقال ملک نکته مهم زمان انتقال است که زمان ایجاد آثار مربوطه را مشخص میکند. برخی از نظامهای حقوقی زمان انتقال مالکیت را بر اساس نوع معامله تعیین میکنند. در فقه امامیه و حقوق ایران زمان انتقال مالکیت در انواع بیع به مدت عقد است در حالی که در نظام حقوقی انگلیس بسته به نوع معامله متفاوت است. صرف نظر از نوع بیع، دستور انتقال مالکیت در حین عقد مناسبتر و از نظر نظری صحیحتر به نظر میرسد.
مالکیت در لغت نامه و در علوم مختلف تعاریف مختلفی دارد. برخی از فرهنگها مالکیت را این گونه تعریف میکنند: شخص حق دارد چیزی داشته باشد و میتواند آن را به هر وسیلهای تصاحب کند، مگر در مواردی که قانونی وجود ندارد. در فقه، تملک مترادف با تصرف و مالکیت است.
از زمانی که افراد ابزار و تجهیزاتی را برای انجام وظایف و اهداف روزانه خود به دست آوردند، مفهومی به نام مالکیت ایجاد شد. مردم به تدریج باید احترام به اموال متعلق به دیگران را یاد میگرفتند و به تدریج قوانین و مقرراتی شکل گرفت که بر اساس آن حاکمیت افراد بر اموالشان رعایت میشد. بر اساس این تعریف، مفهوم مالکیت، حق مالک مال در استفاده، بهرهبرداری و انتقال ملک است و فقط قانون میتواند این حق را محدود کند. اما فقه شیعه مالکیت را هر حق قانونی تعریف میکند.