وفق ماده 1287 قانون مدنی اسنادی که در دفتر یا ادارات ثبت اسناد و املاک ، توسط ماموران رسمی واجد صلاحیت و با رعایت قوانین و مقررات، به تنظیم می رسند ، اسناد رسمی محسوب می شوند. به همین جهت نسبت به اسناد عادی از قدرت اجرایی بیشتری برخوردار بوده و معتبرترند. به همین دلیل، بسیاری از افراد، در ارتباط با معاملات و قراردادهای خود، تمایل به تنظیم سند رسمی دارند. اما باید توجه داشت که با وجود اعتبار زیاد اسناد رسمی، گاهی هم ممکن است که بنا به دلایل و شرایطی، این قبیل اسناد، دارای اعتبار لازم نبوده و بتوان اقدام به ابطال آنها توسط دادگاه نمود.
دعوای ابطال سند رسمی، به حالتی اشاره دارد که طی آن افراد نسبت به نابودی اعتبار یک سند رسمی اقدام می نمایند. وقتی که یک سند یا قرارداد ملکی به صورت کامل باطل شود، آن سند دیگر اعتبار قانونی نخواهد داشت. ابطال سند می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. مانند جعلی بودن سند یا معاملات صوری و….. گاهی اوقات به دلیل اشتباهات فنی هنگام تهیه سند و گاهی اوقات هم قوانین و مقررات مربوط به حاکمیت، سند را نقض می کند. در هر صورت، ابطال سند، پروسه ای است که باید تحت نظارت دادگاه صورت گیرد.
ابطال سند می تواند توسط افراد مختلفی انجام شود. البته خواهان برای بی اعتبار کردن سند رسمی حتما باید دلیل یا دلایل موجهی داشته باشد. گاهی اوقات، این پروسه توسط دادگاه و گاهی اوقات هم توسط صاحب سند دنبال می شود. افرادی که به دنبال ابطال سند رسمی هستند، در اولین مرحله باید به دادگاه بروند و مشخصات کامل سند مالکیت را ذکر نمایند. آنها باید دادخواست دقیقی را در این زمینه تنظیم نموده و به دادگاه ارسال کنند.