با اعاده حیثیت از راه قانونی و اثبات بیگناه بودن شخص متهم، موقعیت اجتماعی و اعتبار معنوی شخص دوباره زنده میشود و شخصی که با اقامهی دعوای ناحق باعث هتاکی و از بین بردن حیثیت او شده پس از اثبات اینکه سوءِنیت و قصد آسیب زدن به دیگری را داشته به مجازاتِ افترا محکوم میشود.
اصطلاح ادعای شرف یا اعاده حیثیت یعنی عودت یا بازگرداندن آبرو و منزلت افراد به حالت سابق که به سبب اقامهی شکایت ناحق خدشهدار شده است و جبران تمام ضررهای مادی و معنویِ وارد شده به این افراد. با اعاده حیثیت از راه قانونی و اثبات بیگناه بودن شخص متهم، موقعیت اجتماعی و اعتبار معنوی شخص دوباره زنده میشود و شخصی که با اقامهی دعوای ناحق باعث هتاکی و از بین بردن حیثیت او شده پس از اثبات اینکه سوءِنیت و قصد آسیب زدن به دیگری را داشته به مجازاتِ افترا محکوم میشود.
اعاده حیثیت در جامعه
به منظور اعادهی اعتبار شخصی که مورد طرح شکایت کذب قرار گرفته اقدام به انتشار آگهی و اعلام بیگناهی وی در رسانه و جراید میشود که دلیل بر سلامت اعتبار معنوی وی است. به منظور تقویت این وضع در قانون مقرر شده که میتوان شخص مفتری را تعقیب و مجازات نمود. اگر شخصی با نشر دروغین خبر در رسانه یا نزد عموم بر ضد و به ضرر شخصی اقدام کند به مجازات نشردهندهی اکاذیب محکوم میشود.
اقامهی اعاده حیثیت برای کسانی است که جرمی را مرتکب نشدهاند و بیگناهی آنان ثابت شده است. در خصوص مجرمانی که بهعنوان مجازات به محرومیت از بعضی حقوق اجتماعی محکوم میشوند و پس از مدتی با پایان یافتن دورهی محکومیت دارای همان حقوق سابق خود میشوند اعاده حیثیت صدق نمیکند بلکه اعادهی حقوق اجتماعی مطرح میشود.
چگونگی طرح شکایت افترا
فردی که مورد شکایت کذب قرار میگیرد پس از اثبات بیگناهی خود با اقامهی شکایت افترا به دادسرا، از مرجع مربوطه تقاضای تعقیب، تحقیق و مجازات مفتری را خواستار میشود. مفتری به دادسرا احضار میشود و از خود دفاع میکند و اگر سوءِنیت او اثبات شود، با صدور کیفر خواست پرونده برای سایر رسیدگیها به دادگاه عمومی جزایی ارسال میشود.
شرایط اعاده حیثیت
۱. آسیب رسیدن به اعتبار معنوی یا ضرر مادی به فرد؛ فرد متضرر باید ضررهای وارده به خود را ثابت کند، و وارد کنندهی آسیب را مشخص نماید. در این هنگام در صورتیکه حکم به اثبات ادعایش صادر شود میتواند برای مطالبهی ضرر و زیانش اقدام نماید.
۲. قصور قاضی؛ در صورتی است که قاضی رسیدگی کننده عمدا کوتاهی کرده باشد که احراز این امر باید در مراجع قانونی اثبات شود.
۳. ورود ضرر و زیان به دیل تفسیر نادرست قاضی در موضوع، حکم یا در تطبیق حکم بر مورد خاص.
۴. جبران ضرر توسط دولت در صورت عدم تقصیر قاضی؛ در اصول فقه شیعه برای تمام ضرر و زیانها جبران پیشبینی شده است اگر بدون تقصیر قاضی به متهم آسیب و ضرری برسد دولت جمهوری اسلامی ایران مکلف به این جبران خواهد بود. و شخص متضرر میتواند با تقدیم دادخواست به طرفین دولت از دادگاه صالح، تقاضای رسیدگی کند.
۵. اعاده حیثیت از متهم؛ آنچه راجع به اعاده حیثیت از متهم صراحتا در قانون آمده این است که «هرگاه مقامات قضایی یا دیگر مأمورین ذیصلاح برخلاف قانون، توقیف یا دستور بازداشت یا تعقیب جزایی یا قرار مجرمیت کسی را صادر نمایند به انفصال دایم از سمت قضایی و محرومیت از مشاغل دولتی به مدت پنج سال محکوم خواهند شد». اما آیا واقعا محکومیت قاضی خسارات و بیاعتباری متهم بیگناه را ثابت میکند؟
تقسیم بندی اعاده حیثیت از نظر نحوهی تقاضای آن
اعاده حیثیت اداری و انتظامی
این نوع اعاده حیثیت مربوط به تخلفات اداری و انظباطی و انتظامی کارمندان و مستخدمین اشخاص است که راجع به تخلف و تنبیه اداری است. هر چند که محکومیتهای اداری توسط مراجع قضایی صادر نمیشوند ولی عواقب ناخوشایندی را در پی دارند و گاها باعث تنزل درجه یا کسر حقوق میشوند. و لذا به منظور جرم زدایی و رفع آثار عواقب این نوع محکومیتها باید در قوانین اعاده حیثیت پیشبینی شود.
اعاده حیثیت قانونی
یعنی پس از گذشتن مدت زمانی که مقنن مشخص کرده است حقوقی که از مجرم سلب شده بدون نیاز به حکم مرجع قانونی یا تقاضای ذینفع مرتفع میگردد. البته در صورتیکه محکومعلیه در آن مدت مرتکب جرم تازهای نشده باشد.
اعاده حیثیت قضایی
در این نوع از اعاده حیثیت بر خلاف اعادهی حیثیت قانونی، محکوم باید پس از احراز شرایط لازم از مرجع قضایی صالح تقاضای اعاده حیثیت کند. دادگاه هم با توجه به شرایط حکم مقتضی را صادر میکند.
اقسام اعاده حیثیت:
اعاده حیثیت عام
گاهی ضرر و زیان وارده به شخص ناشی از رفتار و عمل دیگران است. به این صورت که آبرو و اعتبار وی در به دلیل سوءِنیت، تجاوز یا اشتباه دیگری نظیر قصور قاضی، افترا، قذف و … خدشهدار میشود. بدیهی است که این تنزل آبرو بهدلیل اتهامات واهی باید جبران شود. اگر چه این نوع اعادهی دادرسی در قانون ما پذیرفته شده است اما دربارهی چگونگی اعادهی دادرسی ساکت است.
اعاده حیثیت خاص
گاهی آسیب وارد شده به اعتبار معنوی فرد به دلیل عمل خود اوست؛ یعنی فرد با تعدی و تعرض به قوانین یا حقوق سایر اشخاص باعث کسر آبرو و اعتبار خود میشود و به وجههی اجتماعی خود لطمه میزند. در این صورت فرد پس از گذراندن دورهی محکومیت خود که گاهی علاوه بر مجازات اصلی با مجازات تبعی مثل محرومیت از بعضی از حقوق اجتماعی همراه است، باید با ترمیم اعتبار و حیثیتش به اجتماع بازگردد. مهمترین رکن مشروعیت اعاده حیثیت خاص توبه است که به فرد تائب این امکان را میدهد که روش زندگی تازهای را آغاز کند.