نرخ جرم (crime rate): «نرخ یا میزان جرم عبارت است از رقم ارتکاب جرم در مقایسه با کل جمعیت که یا به وسیله محاسبه نرخ مجرمین یا به صورتی که بیشتر رایج است توسط تعداد جرایم ارتکابی در یک دوره زمانی مشخص اندازهگیری میشود»
موج جرم: «موج جرم عبارت است از افزایش ناگهانی و بیش از نسبت قابل انتظار جرم، چه در ارتباط با همه جرایم و چه در مورد جرم خاص»
بزهکاری ظاهری یا پلیسی: آماری که نمایانگر تعداد مرافعات کیفری اعم از شکایتها و اعلام جرمها به کلانتریها و ژاندارمری و سایر ضابطین دادگستری در زمان و مکان معین میباشد بزهکاری ظاهری خوانده میشود.
بزهکاری قانونی یا قضایی: آمار جنایی محکومیتهای قطعی و نمودار تعداد اشخاصی است که در زمان و مکان مفروض، محکومیت جزایی مؤثر پیدا کردهاند این آمار معمولاً از روی سجل کیفری و به وسیله دادگستری تهیه میشود.
رقم سیاه یا رقم مخفی (Hidden Part of criminality/ Dark Number)، عددی که نسبت بین بزهکاری حقیقی و بزهکاری قانونی یا قضایی را نشان میدهد رقم سیاه یا رقم مخفی نامیده میشود.[10] منظور از بزهکاری واقعی یا حقیقی تمام جرایمی است که در یک زمان معین در مکان معین اتفاق میافتد اعم از جرایمی که کشف شده باشند یا نشده باشند.
رقم خاکستری: رقم خاکستری یابخش خاکستری در آمار جنایی شامل جرایمی میشود که خودشان کشف شدهاند اما مرتکبین این جرایم به دلایل مختلف شناسایی و دستگیر نشدهاند.
تراکم بزهکاری: حاصل تقسیم تعداد جرایم ارتکابی در زمان معین در یک منطقه را بر مساحت آن منطقه تراکم بزهکاری میگویند.
جمعیت کیفری: به افرادی که در داخل زندان چه به عنوان متهم و چه به عنوان محکوم به سر میبرند اصطاحاً جمعیت کیفری گفته میشود.