قرارداد خرید و فروش از نظر (زمان پرداخت قیمت و تحویل کالا) به 4 دسته تقسیم میشود که این تعیین زمان، اهمیت و کاربرد بسیاری در قراردادهای خرید و فروش دارد و بسیاری از قراردادهایی که امروزه بسته میشود برمبنای یکی از این 4 دسته است. در این یادداشت به بررسی این چهار مورد خواهیم پرداخت:
درباره قراردادخریدوفروش حال باید بگوییم از نظر (زمان پرداخت قیمت و تحویل کالا) این نوع قراردادها به ۴ دسته تقسیم میشود که این تعیین زمان، اهمیت و کاربرد بسیاری در قراردادهای خرید و فروش دارد و بسیاری از قراردادهایی که امروزه بسته میشود برمبنای یکی از این ۴ دسته است. در این یادداشت به بررسی این چهار مورد خواهیم پرداخت:
۱- قرارداد خرید وفروش بهصورت نقد(حال): قرارداد خرید و فروش اصولا بهصورت نقد بسته میشود یعنی کالا در زمان بستن قرارداد، تحویل داده میشود و قیمت و بهای کالا نیز در همان زمان دریافت میشود. درواقع برای پرداخت قیمت و تحویل کالا هیچ زمان و موعدی مشخص نشده است. برای مثال شخصی به کتابفروشی میرود و یک کتاب میخرد. فروشنده درهمان لحظه بستن قرارداد و فروش کتاب، کتاب را به خریدار تحویل میدهد و خریدار نیز در همان لحظه قیمت را پرداخت میکند.
۲- قرارداد خرید و فروش بهصورت سلف یا سلم: درموردی که قیمت و بهای قرارداد بهصورت نقد است و در همان لحظه بستن قرارداد تحویل داده میشود ولی برای تحویل کالا، مدتی معین شده است. مانند ایکه کارخانه اتومبیلسازی پول ۵۰ دستگاه اتومبیل سواری را بگیرد و قرار بر این باشد که در سال آینده این اتومبیلها را تحویل دهد.
۳- قرارداد خرید و فروش نسیه: یعنی قراردادی که پرداخت قیمت در آن مدت دارد ولی تحویل کالا مدت ندارد. برای مثال شخصی که یک قطعه فرش میخرد و بهای آن را پس از ۱۰ روز پرداخت میکند یا اینکه شما به مغازه سر کوچه خود رفته و دو بسته پفک میخرید اما کیف پول خود را فراموش کردهاید و مبلغ آن را بعد از دو روز برای فروشنده میآورید. نکتهای که باید به آن توجه کرد آنستکه در قرارداد خرید وفروش بهصورت نسیه و سلف و سلم حتما باید زمان مشخص باشد و نمیتوان گفت که هرگاه فلان شخص فوت شد یا هروقت زلزله آمد، کالا را تحویل میدهم چون زلزله و فوت شدن شخصی، زمان دقیقی نیست و قراردادهایی که بر این مبنا بسته میشوند نیز صحیح نخواهند بود.
۴- قرارداد خرید و فروش به صورت کالی به کالی: قراردادی که هم برای تحویل کالا و هم پرداخت قیمت، مدت معین شده است. برای مثال شما در ازای یک میلیون، یک تن گندم میخرید و قرار بر این است که شما یک میلیون را اول بهمن پرداخت کنید و فروشنده هم کالا را اول بهمن تحویل دهد. یااینکه شما هفته آینده مبلغ را پرداخت کنید و فروشنده دو ماه آینده کالا را تحویل دهد. در هردو مثال، قیمت کالا پس از مدتی پرداخت شده و کالا نیز پس از مدتی تحویل داده شده است. در قراردادهای کلان،عمدتا قراردادها کالی به کالی است.
در رابطه با انواع قراردادهای خرید و فروش به نکات زیر توجه کنید:
۱. فایده مهم این تقسیمبندیها در دو مورد (زمان اجرای تعهد) و ( خسارت دیرکرد) است. منظور از (زمان اجرای تعهد) آن است که تا زمانیکه زمان پرداخت قیمت یا تحویل کالا نرسیده است، فروشنده یا خریدار حق ندارد در دادگاه شکایت کند و بگوید که کالا به من تحویل داده نشده. چراکه طبق قراردادی که بسته شده، باید تا موعد تحویل کالا صبر کنند. (خسارت دیرکرد) به این معناست که اگر فروشنده کالا را تحویل ندهد یا خریدار قیمت را پرداخت نکند، میتوانیم خسارت دیرکرد و خسارت انجام ندادن تعهد را از آنها بگیریم و این خسارت از (زمان اجرای تعهد) باید انجام شود. برای مثال کارخانهای که قرار است مطابق قرارداد تنظیم شده با خریدار، ۶ ماه آینده اتومبیل را به مشتری تحویل دهد، اگر در ۶ ماه آینده تحویل نداد، مشتری میتواند از او خسارت بگیرد. اما تا قبل از سپری شدن۶ ماه، حق گرفتن خسارت را ندارد چراکه هنوز موعد و زمان تحویل کالا نرسیده است.
۲. اگر در قرارداد، موعد و زمانی ذکر نشده باشد، آن قرارداد بهصورت نقد تنظیم شده است زیرا غالب انسانها هنگامیکه قراردادی تنظیم میکنند، میخواهند که هرچه زودتر کالا را بهدست آورند.