نارکوتروریسم به معنای تروریسم موادمخدر است، اما این اصطلاح کمتر به گوش عوام آمده است و چه بسا برخی مواقع واژه غریبی نیز به حساب آید؛ چراکه تروریسم از دید عرف، صرفاً عملیاتی انتحاری است که موجب کشته شدن تعدادی از انسانها شده، امنیت ظاهری را سلب میکند و آمیخته با آسیبهای جسمانی، مادی بوده و ایجاد رعب و وحشت در جامعه میکند.
این تعریفی است که عوام از هر نوع عمل تروریستی دارند و غالباً آن را عملی میشناسند که صرفاً برای دستیابی به یک خط مشی سیاسی معین طراحی شده است و با اسلحه و توپ و تفنگ به صدا درمیآید. در حالی که امروزه دستهای پنهان تروریسم در شاخههای آسیبزننده اجتماعی نیز ریشه دوانیده است و الزاماً با عملیات انتحاری و جنگی همراه نیست. البته به علت غیرقانونی و غیرشرعی بودن هر نوع فعالیت مرتبط با موادمخدر و مشروبات الکلی در نظام اسلامی حاکم در کشور ما، این عنوان چندان به وخامت کشورهای غیراسلامی مطرح نیست و درست به همین خاطر است که نارکوتروریسم میتواند تهدید جدی علیه امنیت ملی ما محسوب شود. این ناآشنایی باعث شده که با شنیدن اسم سیستم تجارتی موادمخدر به عنوان یکی از صنعتهای پولزایی بازار سیاه، ذهن شنونده به کشورهای امریکایی- آفریقایی که پررنگتر از «کلمبیا» است، متبادر شود.
کشورهایی که از طریق تجارت موادمخدر و اسلحه، بازار پررونق پول و درآمد را گرم نگه میدارند، به باندهای مجرمانهای تقسیم شدهاند که بخش اعظمی از نظام کشور را تحت ید خود گرفتهاند و چه بسا که این مافیاها تحت حمایت پنهانی دولت خود نیز قرار دارند.
هرچند باید گفت: در کشور ما اوضاع به این نحو مطرح نیست، اما خالی از فایده نیست که به بحث موادمخدر با چشم شکاک «تروریستی» نیز نگاه کرد و آن را ورانداز کرد. با وجود اینکه استعمال، نگهداری و خرید و فروش موادمخدر و سایر اعمال مرتبط مندرج در ماده ۱ قانون مبارزه با موادمخدر مصوب ۱۳۸۹ جرم شناخته شده و برای آن مجازات در نظرگرفته شده و به سازمانیافته بودن اعمال ناشی از قاچاق مواد نیز توجه شایانی شده، اما دید تروریستی به این پدیده در آن لحاظ نشده است؛ چراکه هر فعالیت سازمانیافتهای به معنای تروریستی بودن آن عمل نیست.
همچنین در بند ب. ماده ۱ قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم ۱۳۹۴ به قاچاق مواد منفجره و مهمات اشاره شده، اما به موادمخدر متمایل نگردیده است، در حالی که امروزه تروریستها برای تأمین مالی خود به نارکوتروریسم نیز متوسل شدهاند. پس نارکوتروریسم چه به عنوان هدف اصلی و چه به عنوان وسیلهای برای تأمین مالی اقدام تروریستی دیگر، در هر حال مسئلهای جدی و حیاتی است. این خلأ قانونی موجود به این علت است که نگاه تروریستی به موادمخدر وجود ندارد، در حالی که این دشمن خاموش که هر روزه بسیاری از جوانان و نیروهای انسانی این مملکت را به خود آلوده میسازد و جامعه را به مرگ خاکستری فرو میبرد، میتواند ابزاری خطرناک در دست افرادی باشد که با متوسل شدن به آن، اقدامات تروریستی ضدحکومتی خود را آهسته آهسته بدون آنکه فرد خاصی مقصر جلوه داده شود، به ثمر میرسانند.
امروزه تروریسم به مسئلهای حیاتی بین دولی تبدیل شده و برگزاری نشستهای داخلی و بینالمللی در این راستا، گواه بر تصدیق این موضوع است. تروریسم که تعریف واحدی تاکنون برای آن ارائه نشده، اما سران کشورها را گرد یک میز برای تعبیه راهحلی واحد، دور هم جمع کرده است. در این بازهای که به طور تئوری در بخش مطالعات و به طور عملیاتی در بخش اجرایی و سرکوبگرانه اعمال انتحاری بدان پرداخته میشود، به موازات همان، تروریسم خاموش موادمخدر در حال شیوع و پیشروی بوده و لازم است به عنوان پدیدهای مستقل، نه صرفاً از طریق قانونگذاری بلکه توأم با آن از طریق سایر برنامههای اجرایی، سیاستی و... به طور جد پرداخته شود و نهادهای امنیتی، نظامی و انتظامی را در این راستا به کار گیرند. امید است که با هوشیاری و ذکاوت و تدابیر آیندهنگرانه راه بر دشمنان پنهان و دوستنما از هر جهت مسدود شود.