دو نفر تبانی میکنند که یک صحنه تصادف ترتیب دهند و سپس در دادگاه اقرار میکنند که این کار را کردهاند تا بتوانند از شرکت بیمه پولی دریافت کنند. نوع اتهام و میزان مجازات آنها چیست؟
با توجه به ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری، میتوان به چنین عملی عنوان مجرمانه «شروع به کلاهبرداری» را داد. در ضمن، مجازات آن نیز یک سال حبس میباشد.
برخی از افراد به منظور سودجویی از پوشش بیمه در جهت دارا شدن من غیرحق، فرار از مجازات و به گردن گرفتن عواقب موضوع در موارد خاص گاها اقدام به صحنهسازی تصادفات یا اظهار تصادف غیر واقع و یا تبانی در معرفی راننده متخلف میکنند.
درگذشته در بسیاری از موارد افسران کارشناس تصادفات با کشف تصادفات صحنهسازی از تحصیل مال نامشروع جلوگیری میکردند لیکن با توجه به عدم صراحت قانونگذار در جرم انگاری این موضوع در موارد خاص و قبل از تصویب قانون بیمه شخص ثالث جدید، برخورد با عاملان تبانی و یا صحنهسازی تصادف بدون ضمانت اجرای قانونی، موجب جری شدن مرتکبین و عدم پیشگیری گردیده که این عامل در قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۵ مورد توجه قرار گرفت.
برابر ماده ۶۱ قانون جدید که اشعار میدارد «هرکس با انجام اعمال متقلبانه مانند صحنهسازی صوری تصادف ، تعویض خودرو یا ایجاد خسارت عمدی، وجوهی را بابت خسارت دریافت کند به حبس تعزیری درجه ۶ و جزای نقدی معادل ۲ برابر وجوه دریافتی محکوم میشود».
برابر ماده ۶۲ همین قانون «هرگاه شخص برخلاف واقع خود را به عنوان راننده وسیله نقلیه مسبب حادثه معرفی کند به مجازات حبس درجه ۷ محکوم میشود، راننده نیز چنانچه در این امر تبانی کرده باشد به مجازات مذکور محکوم میشود.»