اقسام وصایت
وصیت عهدی انواعی دارد که در ادامه هر کدام مورد بررسی قرار خواهد گرفت:
۱)وصایت بر اشخاص
۲)وصایت بر اموال
نوع اول-وصایت براشخاص
این نوع وصیت عهدی، به معنای این است که ولی (پدر و جد پدری) به دیگری نمایندگی دهد که پس از فوت او فرزندش را تربیت و نگهداری کند و اموال او را اداره نماید.
پدر و پدر بزرگ (پدر پدر) برطفل صغیر خود ولایت قهری دارند به این معنا که تا زمانی که این دو فرد زنده هستند سرپرستی طفل بر عهدهی آنها میباشد. همچنین اگر فرزند آن ها در زمان کودکی مجنون باشد و در حالی به سن بلوغ برسد که همچنان جنون او ادامه داشته باشد باز هم سرپرستی آن فرزند به عهدهی پدر و جدپدری میباشد و دیگر لازم نیست دادگاه برای او سرپرست جدید معین کند. حال هریک از پدر و جدپدری صلاحیت سرپرستی طفل را به استقلال و تنهایی دارند یعنی هریک از آنها به تنهایی و بدون مشورت خواستن از دیگری می تواند امور مربوط به طفل را اداره کند و درصورتی که بین پدر و جدپدری اختلاف نظر راجع به تربیت یا نگهداری یا ادارهی اموال او بوجود آمد نظر جدپدری (پدربزرگ پدری) مقدم خواهد بود.
حال در صورتی که پدر یا پدر بزرگ فوت کنند دیگری که زنده است میتواند شخصی را به عنوان وصی معین کند که اگر او نیز فوت کرد امور مربوط به طفل را وصی معین شده انجام دهد. به چنین شخصی وصی خاص گفته میشود.
چون تنها کسانی که حق سرپرستی بر طفل را دارند پدر و جد پدری میباشد فقط آنها میتوانند برای پس از فوتشان شخصی را به عنوان وصی انتخاب کنند. بنابراین مادر چنین اختیاری نخواهد داشت و چنانچه مادر فوت کند و وصیت کرده باشد، ثلث اموالش ( وصیت شخص تنها نسبت به یک سوم اموالش صحیح است و مابقی اموال طیق قوانین ارث بین سایر وراث تقسیم خواهد شد.) به فرزندش داده شود و برای ادارهی آن اموال وصی تعیین کند صحیح نخواهدْبود چرا که پس از فوت مادر این اموال متعلق به فرزندش میشود و چون فرزند به سن بلوغ و رشد نرسیده است حق تصرف در اموالش را ندارد و ادارهی اموالش به سرپرستانش یعنی پدر و جد پدری واگذار میشود. اما اگر مادر بخشی از اموال را نسبت به کسی وصیت نماید که آنها را اداره نموده و مبالغی را که از آن مال بدست میآورد پس از بلوغ صغیر به او بدهد در اینصورت اگر مادر شخصی را به عنوان وصی برای اداره ی اموال معین کند صحیح خواهد بود و علت آن این است که وصیت مادر از ابتدا نسبت به فرزند خود نبوده است. مثلاَ مانند این مورد می شود که مادر در وصیت خود مالی را وقف کند سپس برای اداره ی آن مال کسی را تعیین کند که به او متولی گفته میشود سپس در وصیتنامه گفته باشد مبالغی که ازاین مال به دست میآید را جمعآوری کنید و صرف تحصیل فرزندم کنید دراینجا متولی پس از اینکه مبالغی از مال بدست آورد آنها را به سرپرست طفل می دهد تا هر طور که صلاح دانست آنها را صرف تحصیل فرد کند مثلاً گاهی مصلحت و نفع طفل را در این میبیند که در ایران تحصیل کند گاهی نیز با توجه به اوضاع و احوال مصلحت او را در این میبیند که در آلمان تحصیل کند پس آن مبالغ را صرف تحصیل او در آلمان میکند.
- وصایت براشخاص به دو صورت است:
۱) نگهداری و تربیت کسی که موصی سرپرستی او را بر عهده دارد (مولیعلیه):
عبارت است از تهیه منزل،خوراک، لباس و چنانچه بیمار شود باید برای او وسایل درمانش را فراهم کند و درآموزش و پرورش از او مراقبت کند. نگهداری و تربیت مولیعلیه باید با وضعیت خانوادگی و مالی او هماهنگ باشد مثلا اگر او از خانوادهای میباشد که معمولا در خارج از کشور تحصیل میکنند و توانایی مالی برای این امر را دارند وصی نیز باید شرایط تحصیل او در خارج از کشور را فراهم کند.
البته بایستی توجه داشت در صورتی پدر یا جد پدری برای نگهداری و تربیت طفل میتوانند وصی معین کنند که طفل مادر نداشته باشد بنابراین در صورتیکه پدر فوت کند ولی مادر زنده باشد مسئولیت نگهداری و تربیت طفل با مادر خواهد بود. ولی در اینجا هم اگر مادر مجنون باشد یا درصورت سرپرستی مادر سلامتی جسمانی یا اخلاقی طفل در خطر باشد پدر میتواند برای زمان پس از فوت خود برای تربیت فرزندش وصی معین کند.
لازم به ذکر است که وصی که از طرف پدر یا جدپدری انتخاب میشود پس از فوت آن ها کلیهی اختیارات آنها را خواهد داشت بنابراین دادگاه نمیتواند در امور وصی تعیین شده دخالت بنماید.
ب) ادارهی اموال کسی که موصی سرپرستی او را بر عهده داشته است.(مولیعلیه):
سرپرست میتواند در مورد ادارهی اموال صغیر و مجنون و غیر رشیدی که در حالی بالغ شدهاند که همچنان مجنون و غیررشید بودهاند وصی تعیین کند. وصایت بر اداره ی اموال این افراد ممکن است محدود به امور مخصوصی باشد در اینصورت وصی باید در حدود اختیاراتش عمل کند اما درصورتیکه وصیت بیقید و شرط باشد وصی باید با رعایت مصلحت صغیر، مجنون یا غیر رشید امور مورد وصایت را انجام دهد.
ادارهی اموال مولیعلیه میتواند شامل اجاره دادن مال، گرفتن اجارهبها، پرداخت دیون یا وصول مطالبات باشد. همچنین وصی باید نفقه ی افراد تحت سرپرستی موصی را که تا بحال نفقهشان را خود موصی پرداخت میکرده است بهطور متعارف بدهد و آنچه را که برای زندگی آنها از قبیل لباس و منزل و اثاثیه لازم است فراهم کند. وصی میتواند در صورتی که مصلحت مولیعلیه اقتضا کند اموال او را به فروش برساند و نیازی به اجازهی دادگاه نمیباشد.
نوع دوم – وصایت براموال:
وصایت بر اموال میتواند شامل اموری نظیر کفن و دفن و تجهیزات پس از مرگ، ادای دیون و صدقات (مثلا موصی در وصیتنامه خود ذکر کرده که مبلغ یک میلیون تومان به برادرم بدهکارم یا مبلغ پانصد هزار تومان را به عنوان صدقه به نیازمندان بدهید)، وصول مطالبات (مثلا مشخص میشود که موصی ده میلیون تومان از شریک خود طلبکار است وصی بایستی به شریک موصی که الان فوت شده است مراجعه کند وطلب را وصول کند.)، برگرداندن اموالی که نزد موصی امانت بودهاند به صاحبان آنها (مثلا همسایهی موصی مقداری طلا نزد او به امانت گذاشته بود تا در مدتی که در سفر هستند، جای طلاها امن باشد اما پس از برگشت از سفر متوجه میشوند که آن فرد فوت کرده است. پس وصی وظیفه دارد آن اموال را به آن ها بازگرداند)، اگر موصی نسبت به یک سوم اموالش وصیتی کرده است وصی باید آنها را از ارث خارج کند و طبق وصیت عمل کند (مثلا یک سوم اموالش صدوبیست میلیون تومان بوده است و گفته بود که شصت میلیون به دخترم و شصت میلیون به برادرم داده شود پس وصی باید این مبلغ را به هر یک از اینها بدهد)، دادن سهمالارث هریک از ورثه،و … .