یک مادر یک واحد آپارتمان را اجاره میدهد اجاره نامه در پشت یکی از سه نسخه به مدت یکسال دیگر تمدید میشود البته با رهن کامل، مادر ۳ ماه مانده به پایان مدت اجاره فوت میکند این مادر دو دختر دارد که وارث او هستند تا دختران قانوناً دادخواست تخلیه مستأجر را بدهند، مستأجر علاوه بر زمان اجاره شش ماه هم بیشتر از مدت قرارداد اجاره از مورد اجاره استفاده مینماید. آیا این شش ماه که مستأجر بیش از مدت اجاره از مورد اجاره استفاده نموده باید اجرت المثل بدهد یا خیر؟ (مالکین ادعا دارند که مستأجر تخلیه نمیکند ولی او ادعا میکند که پول رهن را تحویل وی نداده اند)
پاسخ:
با توجه به انقضاء مدت اجاره و اینکه وراث موجر(مادر) مثلاً دو دختر وی بوده و ملک مذکور و این حق طبق مقررات قانونی مدت به مشارّالیها منتقل گردیده است با تمدید اجاره هم موافقت نکردند بلکه حسب اظهارات آنان و عدم رضایت خود را با تمدید اجاره اعلام و درخواست تخلیه عین مستأجره را بخواهند. بنابراین با فرض تاریخ انعقاد عقد اجاره از تاریخ ۱۳۷۶ به بعد مورد مشمول مقررات قانون مذکور و بالنتیجه قانون مدنی بوده و مکلف به پرداخت اجرت المثل عین مستأجره در این مدت شش ماه خواهد بود.
در مورد سئوال دوم هم علی فرض صحت ادعای مستأجر مذکور در خصوص پرداخت مبلغی تحت عنوان «ودیعه یا قرض الحسنه» تأثیری در مسأله درخواست تخلیه و مطالبه اجرت المثل نداشته و مستأجر میتواند آن را مطالبه نماید و اما در صورتی که اساساً رابطه حقوقی بین طرفین موجر و مستأجر تحت عنوان «رهن و تصرف» مصلح باشد تخلیه منوط به پرداخت و استرداد مبلغ مذکور به مستأجر بوده و با این فرض اجرت المثل و مطالبه آن توجیه حقوقی و قانونی ندارد.