دادگاههای جزء در هر شهرستان که به رسیدگی انوع شکایات میپردازند تحت عنوان دادگاه کیفری دو شناخته میشوند. با حضور یک رئیس یا دادرس علیالبدل جسات دادگاه کیفری تشکیل شده و در تمامی این جلسات دادستان، معاون دادستان و یا یکی از دادیاران میتوانند حاضر شوند تا از صدور کیفرخواست برای اتهامات مطرح شده دفاع نمایند. دادگاه کیفری دو تنها یک قاضی دارد و جلسات آن در حوزهی قضایی هر شهرستان برگزار میگردند.
پس از طرح شکایت رسمی به دادسرا، دادستان و نیروی انتظامی به بررسی و تحقیقات درمورد اتهام مطرح شده میپردازند. پس از طی این مراحل، با موافقت دادستان با پرونده و صدور قرار جلب از سوی دادرس مراحل رسیدگی به اتهام دردادگاه کیفری آغاز میشود و حکم نهایی با توجه به مستندات، دفاعیات شاکی و متهم و توضیحات دادستانی صادر میشود.
بر اساس ماده ۳۰۱ قانون آیین دادرسی دادگاههای کیفری میتوانند به تمامی شکایات کیفری رسیدگی کنند به جز مواردی که صلاحیت رسیدگی به آنها در دیگر دادگاههای نام برده شده مانند جرائم مستوجب سلب حیات در دادگاه کیفری یک و جرائم مربوط به دادگاههای نظامی، انقلاب و کودک و نوجوان.
با وجود چندین دادگاه مختلف گاهی افراد برای پیگیری شکایات خود و این که نزد کدام دادگاه بروند، دچار سردرگمی میشوند. حال امیدواریم با آشنایی کامل درمورد دعاوی حقوقی و کیفری و حیطه وظایف دادگاههای کیفری بتوانید تصویر روشنتری برای طرح شکایات خود پیدا کرده باشید.