در زمان انجام معاملات املاک کلنگی لازم است که حتما طرفین معامله به ابعاد حقوقی قضیه دقت جدی داشته باشند. در اینجا به برخی از این نکات اشاره میکنیم:
– هنگام معامله و سرمایهگذاری در زمینهای غیرمحصور و املاک کلنگی متروکهای که رها شده و تخلیه هست، حواستان را جمع کنید. زیرا در چنین املاکی احتمال بروز کلاهبرداری، جعل سند، تصرف عدوانی و… بسیار بیشتر از املاک مشابه میباشد.
– به وضعیت مالکیت ملک و زمین کلنگی دقت کنید. بررسی کنید که ملک کلنگی در تصرف افرادی غیر از مالک نباشد.
– از انجام معامله در زمین و املاک کلنگی که فاقد آرای کمیسیونهای مرتبط و مؤثر در معاملات املاک هستند، اجتناب کنید. این کمیسیونها شامل ماده ۵ شهرداری (تعیین نوع کاربری ملک مانند مسکونی، اداری، تجاری، صنعتی، زراعی، آموزشی و …)، کمیسیون ماده ۷ شهرداری (متصدی تعیین کاربریهای فضای سبز، باغ، باغچه و … )، کمیسیون ماده ۱۲زمین شهری ( متصدی تعیین نوع زمین مانند دایر، بایر، متروکه و …)، کمیسیون ماده100 (برای تعیین وضعیت ابنیه، میزان تخلفات، تغییر کاربری، ساخت با پروانه و یا بدون پروانه و…) میشوند که باید مدنظر قرار گیرند و قبل از معامله بررسی شوند.
– قبل از معامله از مالکین، آخرین “دستور نقشه” که تعیینکننده آخرین و جدیدترین تغییرات کاربری یا نوعیت املاک و اراضی میباشد را مطالبه کنید.
– از معامله و سرمایهگذاری روی املاک کلنگی با قولنامههای بلندمدت و وکالتی، اجتناب کنید. این معاملات بسیار پرریسک هستند.
– قبل از معامله املاک کلنگی، از نهادها و سازمانهای ذیربط مانند منابع طبیعی، شهرداری، اداره اوقاف در خصوص وقف خاص و وقف عام، سازمان مسکن و شهرسازی، سازمان ملی زمین، دادگاه انقلاب، اداره ثبت، دفتر تعاونیهای مسکن، سازمان زمین شهری و… در مورد وضعیت ملک موردنظر تحقیق کنید و استعلام بگیرید.
– از معامله املاک کلنگی که دارای پروندههای متعدد قضایی اعم از ثبتی، حقوقی، کیفری و… هستند، بپرهیزید.
-قبل از معامله به فنداسیون و ساختار کلی ساختمان دقت کنید و از معامله املاک کلنگی با فنداسیون غیراستاندارد بپرهیزید. زیرا هزینه بازسازی این خانهها بسیار بالاست. میتوانید برای کشف میزان رعایت استانداردها، قوانین و مقررات، توجه به کیفیت اجرایی سقف و ستون ، فنداسیون و …، نمونهبرداری کنید و از کارشناسان کمک بگیرید.
– اگر برای ملکی قدیمی سند جدیدی صادر شده است، حتما نسبت به آن حساس شوید و دلایل آن را کشف کنید. مواردی نظیر احتمال مصادرهای بودن ملک، وراثتی بودن ملک، تفکیک، افراز و یا تقسیم ملک مشاع، احتمال تعویض سند نو با سند جدید تک برگی و به عبارتی تک برگی کردن سند طبق دستور ادارات ثبت اسناد و املاک و…، ازشاخصترین دلایلی است که نیاز به این راستیآزمایی را ضروری میکند.
-قبل از معامله و سرمایهگذاری در املاک کلنگی وراثتی، حتما با همه وراث کاملا آشنا شوید و از اهداف معامله آنها آگاه شوید.
– پرهیز از تنظیم وکالت بلاعزل بدون تنظیم مبایعهنامه در همه نوع معاملات املاک، به خصوص در معاملات زمین و ملک کلنگی، مورد مهمی است که باید مدنظر قرار بگیرد.
– قبل از انجام هر نوع معامله در خصوص زمین حتما با همراهی مالک (فروشنده)، با دقت و حوصله از ملک بازدید به عمل آورید و سعی کنید این بازدید حداقل بین نیم الی یک ساعت طول بکشد. تجربه ثابت کرده است که در این مدت اگر حقهای در کار باشد و شما گرفتار فریب کلاهبرداران شده باشید، احتمال اینکه طی این مدت مالکین یا ذینفعان واقعی سروکلهشان پیدا شود و یا موضوع به گوششان برسد، بسیار زیاد است.