1- جاسوسی سیاسی
هدف جاسوسی سیاسی شناخت گروهها و احزاب سیاسی و نیروهای مؤثر در کشور و فرقههای مذهبی و رهبران آنها، مبانی آنها و روابط اینگونه نهادها و ایجاد تفرقه بین آنها و فتنه انگیزی است. این نوع جاسوسی موفقشده و میشود تا امنیت کشوری را بهطور جدی در معرض خطر قرار دهد که مصداقهای آن در جهان کنونی کم نیست.
2- جاسوسی اقتصادی
اطلاعات اقتصادی، دشمن را بر حصر اقتصادی صحیح توانمند میکند که امروز بهعنوان حربهای از سوی استکبار مورد استفاده قرار میگیرد و به تعبیری میتوان ادعا کرد که مبارزه با اینگونهجاسوسی در جهان امروز کم اهمیتتر از مبارزه علیه جاسوسی نظامی نیست.
3- جاسوسی نظامی
هدف تجسس نظامی بهدستآوردن اطلاعات و معلومات مربوط به نیروهای مسلح در زمانصلح و جنگ است. دشمن میکوشد اطلاعات دفاعی کشور را در معرض دستبرد قرار دهد و اطلاعاتی درباره انواع اسلحهها و میزان آن و تعداد نیروهای مسلح و شکل سازمانبندی آن و… بهدست آورد که این نوع از جاسوسی در قوانین اکثر کشورها مورد توجه قرار گرفته است.
4- جاسوسی علمی و صنعتی
یکی از جنبههایی که دشمن علیه امنیت کشور از آن استفاده میکند، اطلاع از مصنوعات علمی و اختراعات و ابتکارات نظامی و غیرنظامی است. حفظ این اطلاعات از دستبرد اجانب از وسایل مهمدفاع از کشور است زیرا دشمن با دستیابی به این قبیل اطلاعات آن را ضدکشور و مصلحتجامعه به کار میبرد.
گاهی مواقع مطالعه سازمانهای جاسوسی و اهتمام آنان در تجسس در اختراعات مخصوص و اختراعات در صنعت نظامی تعجببرانگیز است.جاسوسی صنعتی حتی فراتر از دولتها و گاه میان رقبای تجاری نیز مرسوم است.