برای اینکه جرمی تحقق یابد وجود سه رکن مادی، معنوی و قانونی ضرورت دارد. در صورت عدم وجود یکی از این ارکان تحقق جرم منتفی خواهد بود. در ادامه هر یک از این ارکان را برای جرم انتقال منافع مال غیر شرح خواهیم داد.
۱- رکن مادی جرم انتقال منافع مال غیر
رکن مادی جرم به معنای قسمتی از جرم است که از لحاظ بیرونی و خارجی ظاهر میشود. انتقال مال غیر میتواند از طریق فروش، صلح و هبه صورت گیرد. در نتیجه زمانی که فردی ملکی را از نظر حقوقی به شخص دیگری منتقل کند، جرم انتقال منافع مال غیر تحقق یافته است؛ حتی اگر شرایط صحیح معامله مدنی را به دلیل نبود مالک و مالکیت نداشته باشد. در واقع برای تحقق رکن مادی جرم انتقال منافع مال غیر انعقاد قرارداد انتقال شرط است.
۲- رکن معنوی یا روانی جرم انتقال منافع مال غیر
منظور از رکن معنوی یا روانی جرم، نیت فرد مجرم است. به این معنا که فرد مرتکب باید جرم را با قصد مجرمانه انجام داده باشد. رکن روانی شامل دو جزء سوء نیت خاص و عام میباشد.
سوء نیت خاص
در سوء نیت خاص اراده فرد در تحقق جرم اهمیت دارد. بدین معنا که فرد با اراده و خواست خود میخواهد نتیجه کارش مجرمانه باشد و قصد ضرر زدن به مالک اصلی را داشته باشد.
سوء نیت عام
سوء نیت عام همان آگاهی فرد از مجرمانه بودن رفتار و کارش است. در نتیجه اگر شخصی در حالت خواب، هیپنوتیزم یا به طور کلی در حالتی که بر رفتارش کنترل نداشته باشد عملی انجام دهد، فاقد سوء نیت عام است.
۳- رکن قانونی جرم انتقال منافع مال غیر
رکن قانونی بودن جرم به این معناست که قانونگذار جرم و نحوه مجازات آن را اعلام کند تا هم از اعمال سلیقه افراد در تبیین و تشریح جرم جلوگیری شود و هم مردم از اعمال و رفتار مجرمانه و مغایر با قانون اطلاع یابند. پس این رکن درباره انتقال منافع مال غیر نیز صادق است. یعنی باید عنوان مجرمانه این کار و مجازات آن توسط قانونگذار اعلام شود.